Herkullista ylämaankarjan lihaa suoraan tilalta

Highland Cattle

Haikku-karjamme saapui Miettilään eräänä toukokuisena yönä vuonna 2007. Karjamme on kasvanut tähän vuoteen mennessä noin 65–päiseksi. Highland Cattle on vanha lehmärotu. Highland on luonteeltaan rauhallinen ja peloton. Se kiintyy omiin alueisiinsa ja omaan hoitajaansa. Kuten muutkin alkuperäisrodut, highlandit ovat harvoin sairaita.

Highland on säilyttänyt monia villille laumaeläimelle ominaisia luonteenpiirteitä ja laumassa vallitsee tarkka arvojärjestys. Haikkulehmän äidinvaisto on erittäin voimakas. Vasikan syntyessä emo voi olla suorastaan vaarallinen pari ensimmäistä päivää. Emot huolehtivat myös yhdessä vasikoistaan.

Highland -nauta kasvaa hitaasti. Highlandin liha on hyvin maukasta, tummaa ja marmoroitua ja lihassa on myös aavistus riistan makua. Me syötämme karjallemme ainoastaan omilta luomupelloiltamme korjattua esikuivattua säilörehua ja kuivaa heinää. Emme käytä ruokinnassa lainkaan väkirehua. Kauralitistettäkin käytetään vain vieroitus- ja käsittelytilanteissa. Syötämme eläimillemme säännöllisesti myös kivennäisiä ja suolakivi on laitumella aina saatavilla. Talvisin karjamme saa nauttia myös kaadettujen puiden antimista, kuten havuista ja koivun silmuista.

Highland -vasikat vieroitetaan emoista noin kahdeksan kuukauden ikäsinä. Vieroitukseen käytetään aimo annos kauralitistettä ja kärsivällisyyttä!

Highland -sonni teurastetaan 3-4 vuoden ikäisenä. Siihen saakka se on saanut käyttäytyä rodulle tyypillisellä tavalla muiden poikien seurassa. Sonnimme teurastaa Bonus Carnis Oy Kesälahdella ja jalostuksen hoitaa savonlinnalainen Tuote Savonlinna Oy.