Maukkaita ruokaohjeita moneen nälkään

Ruokaohjeita

Helppo paisti, ”jääpaisti”

Tähän ruokaan tarvitset:

  • paisti- tai muu pala, 1-2 kiloa
  • suolaa
  • mustapippuria

Lisukkeeksi tarvitset:

  • keitettyjä perunoita
  • keitettyjä vihanneksia

Ota paistipala pakkasesta. Hiero pinnalle suolaa reilusti ja halutessasi myös mustapippuria.
Laita jäinen paisti kannelliseen ruukkuun. Tarkista, että kansi on varmasti tukevasti kiinni, ettei paisti kuiva uunissa!

Parhaan lopputuloksen saat paistamalla paistia leivinuunissa koosta riippuen 8-10 tuntia noin 150-180 °C. Ihan hyvän tuloksen saat myös sähköuunissa.

Paistin lisukkeena voit tarjota keitettyjä perunoita ja vihanneksia, kuten porkkanaa, purjoa, kukkakaalia ja parsaa.

Paiston aikana lihasta irtoaa runsaasti nestettä, joka ei haihdu tiiviin kannen ansiosta. Näin säästyt myös erillisen kastikkeen teolta. Jos kuitenkin haluat sakeamman kastikkeen, voit toki suurustaa paistoliemen ja maustaa sitä makusi mukaan.

Paistamiseen voit käyttää myös muita ruhonosia, kuten fileitä tai lapaa.

Tämän ruuan kruunaa hyvä punaviini ja jälkiruuaksi suosittelemme perinteistä marjakiisseliä kermavaahdon kera.


Ylämaan käristys

Tähän ruokaan tarvitset:

  • paistia tai fileetä noin kilon pala
  • voita paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria
  • vettä

Ota jäinen paisti- tai fileepala pakkasesta ja anna sen sulaa hiukan. Leikkaa terävällä puukolla lihasta lastuja. Lihan täytyy olla tarpeeksi jäinen, että ohuiden lastujen leikkaaminen onnistuu.

Laita paistinpannu kuumenemaan ja lisää pohjalle runsaasti voita. Ruskista lihalastut pannussa ruskeiksi. Paistaminen kannattaa tehdä useammassa erässä ja voita ei kannata nuukailla. Kaada lihat kannelliseen pataan ja lisää joukkoon reippaasti suolaa ja kokonaisia mustapippureita. Kaada tämän jälkeen lihojen päälle vettä, että ne peittyvät kunnolla.

Paista uunissa n. 200 °C parin kolmen tunnin ajan.

Käristyksen lisukkeeksi suosittelemme kunnon pottuvoita ja puolukkahilloa! Jälkiruuaksi voit tarjota vahvat kahvit ja leipäjuustoa vaikka hillojen kera.


Pottuvoi

Tähän ruokaan tarvitset:

  • perunoita
  • voita
  • maitoa
  • sipulia
  • suolaa

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi hyvin suolatussa vedessä. Kaada suurin osa vedestä pois. Jätä kuitenkin pohjallisen verran. Keitä maito kattilassa ja pilko sekaan sipulia runsaasti. Tämän jälkeen laita pottukattilaan runsaasti voita ja murskaa perunoita vähän tehosekoittimella. Kaada sitten maitosipuliseosta vähin erin perunamuusin sekaan ja jatka sekoittamista. Maitoa ei kannata kaataa kerralla, ettei pottuvoista tule liian löysää. Tarjoa käristyksen kanssa.


Liha-perunalaatikko

Tähän ruokaan tarvitset:

  • paistisuikaleita 500 g
  • perunoita
  • porkkanoita
  • lanttua
  • naurista
  • sipulia
  • valkosipulia
  • mitä vihanneksia keksit, mausteita, kuten suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta,
  • persiljaa, lihaliemikuutio
  • tilkka ruoka- tai tavallista tummaa olutta
  • vettä

Kuori ja pilko perunat ja laita ne uunivuokaan. Lisää joukkoon lihasuikaleet ja pilkotut kasvikset. Mausta haluamillasi mausteilla. Lisää joukkoon noin 1 dl olutta ja lopuksi vettä niin paljon, että ainekset peittyvät. Lisää lopuksi joukkoon lihaliemikuutio.

Laita vuokaan kansi päälle tai foliokin riittää. Paista mieluiten leivinuunissa kolmisen tuntia noin 180 °C. Osan loppuajasta voit paistaa ilman kantta, että laatikko saa väriä. Tämän ruuan kanssa maistuu ruisleipä ja puolukka-kesäkurpitsahillo.


Lihamureke ja perunapitsa

Mureke:

  • jauhelihaa 1 kg
  • vettä tai kermaviilipurkki
  • sipulikeittopussi
  • kaksi kananmunaa
  • aurajuustoa (jos pidät siitä)
  • valkosipulia

Perunapitsa:

  • perunoita noin 500 g
  • öljyä
  • tomaattia
  • juustoraastetta
  • oreganoa
  • suolaa
  • vettä

Laita jauheliha taikinakulhoon. Laita pienempään kulhoon vettä tai kermaviili ja sipulikeittopussi ja anna seoksen turvota. Kaada turvonnut seos jauhelihan joukkoon ja lisää kananmunat. (Sekoita kananmunat ensin kupissa, että niiden rakenne menee kunnolla rikki). Lisää vielä Aurajuustoa, jos haluat ja valkosipulin palasia. Sekoita massa huolellisesti ja tee siitä murekepötkö vuokaan tai pellin päälle. Laita pellille ensin leivinpaperiarkki. Paista mureketta 1,5 h noin 180 °C. Tarkkaile, että mureke ei pala!

Kuori ja viipaloi perunat. Öljyä korkealaitainen uunipelti ja lado perunat pellille niin että pohja peittyy. Ripottele perunoiden päälle suolaa ja kaada pellille myös tilkka vettä. Viipaloi tomaatit ja lado ne perunoiden päälle ja lopuksi peitä tomaatit juustoraasteella. Paista uunissa noin tunnin verran tai niin kauan että perunat kypsyvät. Paistolämpötila on noin 180 °C.

Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit hyvin paistaa nämä ruuat yhtä aikaa. Tämä ateria sopii hyvin illanistujaisiin.


Spaghetti bolognese

Tähän ruokaan tarvitset:

  • jauhelihaa 500 g
  • sipulia ja valkosipulia runsaasti
  • paistamiseen öljyä tai voita
  • tomaattimurskaa 2 prk
  • mausteita (suolaa, lipstikkaa, oreganoa, yrttimaustetta, basilikaa, persiljaa,
  • mustapippuria)
  • lihaliemikuutio
  • sokeria 1 tl
  • spaghettia 500 g
  • Parmesan-juustoa

Leikkaa sipulit ja valkosipulit ja kuullota ne rasvassa. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista se täysin kypsäksi. Mausta jauhelihasipuliseos suolalla ja mausteilla. Lisää tomaattimurskapurkit ja lihaliemikuutio. Keitä kastiketta hetki ja lisää sitten sokeri. Muhistele pienellä lämmöllä kastike valmiiksi. Voit hauduttaa sitä parikin tuntia.
Keitä spaghetit ohjeen mukaan ja tarjoile heti. Laita annosten päälle vielä Parmesan-juustoa ja herkuttele!


Liha-perunakiusaus

Tähän ruokaan tarvitset:

  • perunoita suikaleina 500 g
  • 2 sipulia hienonnettuna
  • 200-300 g suikalelihaa tai 500 g jauhelihaa
  • 1 dl persiljaa hienonnettuna
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria rouhittuna
  • 3 munaa
  • 4 dl täysmaitoa

Laita perunat, sipulit, lihat ja persilja voideltuun uunivuokaan ja sekoita keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa munat haarukalla kulhossa ja sekoita niiden joukkoon maito. Kaada munamaito vuokaan. Kypsennä 175 °C noin tunti, kunnes perunat ovat kypsät ja munamaito hyytynyt.


Maksastroganoff

Tähän ruokaan tarvitset:

  • 400 g naudan maksaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 25 g voita
  • 1 porkkana suikaleina
  • 1 iso sipuli
  • 1 tl meiramia
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl vettä
  • ¼ tl valkopippuria
  • 1 prk smetanaa
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 2 maustekurkkua

Poista maksasta kalvo ja leikkaa se reiluiksi kuutioiksi. Mausta palat suolalla ja valkopippurilla. Pyörittele palat jauhoissa. Ruskista maksapalat kevyesti voissa joka puolelta. Lisää pannulle porkkanasuikaleet ja sipulikuutiot. Ruskista kevyesti. Lisää vesi ja mausteet. Hauduta noin 20 minuuttia. Lisää tomaattisose, smetana ja kuutioidut maustekurkut. Kuumenna. Keitä maksastroganoffin seuraksi perunat.


Highland Schnitzel, ”Wienin leike ylämaannaudasta”

4 annosta

Tähän ruokaan tarvitset:

  • n. 500 g sisäpaistia
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1-1,5 tl suolaa
  • valkopippuria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl korppujauhoja

Paistamiseen:

  • n. 4 rkl öljyä
  • n. 4 rkl voita

Leikkaa sisäpaisti neljäksi viipaleeksi.
Nuiji lihaviipaleet ohuiksi, noin ½ – 1 cm paksuiksi pihveiksi. Suolaa ja pippuroi pihvit.
Ota kolme lautasta: mittaa vehnäjauhot yhdelle, kananmuna toiselle ja korppujauhot kolmannelle.
Vispaa kananmunien rakenne rikki.
Laita rasva paistinpannuun ja kytke lämpö keskilämmölle.
Kääntele pihvit ensin ohuelti vehnäjauhoissa, huljauta kananmunassa ja pyöräytä ohut korppujauhokerros päälle viimeisenä.
Pane leikkeet pannuun silloin kun kiinteä rasva on aavistuksen verran ruskistunut. Paista leikkeet molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi ja rapeiksi.
Älä säästele rasvan käytössä, näin pinnasta tulee rapea. Lopuksi voit talouspaperin päällä valuttaa turhat rasvat pois.


Baijerilainen perunasalaatti

Tähän ruokaan tarvitset:
1 kg perunoita
1 iso sipuli
1 dl lihalientä
4 rkl etikkaa
5-6 rkl öljyä
suolaa
pippuria

Kuori sipuli, halkaise ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Suolaa renkaat, jotta turha kitkeryys häviää.
Keitä perunat, kuori lämpiminä ja paloittele noin ½ sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Sekoita sipulirenkaat joukkoon, sen jälkeen vielä lämmin lihaliemi sekä etikka.
Tee koemaisto: salaatti saa tässä vaiheessa maistua hiukan etikkaiselta, maku lievenee pian.
Anna liemen ja etikan imeytyä noin 5 min.
Lisää öljy varovasti joukkoon ja sekoita ainekset vielä kunnolla… ja ei kun herkuttelemaan!


Herkkurullat

Tähän ruokaan tarvitset:
n. 1 kg ylämaannaudan sisäpaistia tai ulkofilettä
sinihomejuustoa
pekonia
pippuria ja suolaa
valkosipulimurskaa
1-2 isoa sipulia
2 dl kermaa (voit käyttää 4 dl, jos haluat enemmän kastiketta rullille)
kannellinen vuoka paistamiseen (rautapata on paras vaihtoehto)

Ota liha hyvissä ajoin lämpimään ja leikkaa siitä niin ohuita pihvejä kuin saat (n. 1,5 cm levyisiä).
Nuiji pihvit leikkeiksi. Laita jokaisen leikkeen keskikohtaan valkosipulimurskaa, sinihomejuustoa, pippuria ja hitusen suolaa ja kääri leikkeet rullalle. Kääri vielä pekoni jokaisen rullan ympärille. Rullia ei tarvitse kiinnittää esim. coctailtikuilla vaan pekoni pitää ne napakasti koossa.
Tämän jälkeen paista rullille kiva ruskea väri paistinpannussa. Et välttämättä tarvitse paistamiseen rasvaa, koska pekoneista irtoaa rasvaa jonkin verran.
Kun rullat ovat paistumassa pannulla, kuori sipuli, halkaise ja leikkaa ohuiksi renkaiksi.
Laita sipulit vuoan pohjalle ja lado väriä saaneet rullat vuokaan sipulien päälle. Lisää sitten kermaa oman mielesi
mukaan. Tähän ruokaan voit käyttää paljon muitakin mausteita, kuten paprikaa, chiliä, ym. sekä lisää valkosipulia!
Paista rullia ainakin kaksi tuntia miedolla lämmöllä uunissa.
Herkkurullat ovat niin tuhtia tavaraa, että niiden lisukkeeksi riittää pelkkä salaatti. Voit toki tarjoilla rullat perunoiden
tai keitettyjen vihannesten kanssa.


Nyhtöhaikku

Tähän ruokaan tarvitset:
n. 1,5 kg ylämaannaudan patalihaa tai paistia (huonommatkin osat käy tähän ruokaan)
oman maun mukaan 2 plloa marinointikastiketta
mausteita oman maun mukaan; valkosipulia, chiliä, mustapippuria, yrttejä, yms.
kannellinen vuoka paistamiseen (rautapata on paras vaihtoehto)

Ota liha hyvissä ajoin lämpimään ja laita liha vuokaan. Kaada vuokaan marinointikastikkeet ja lisää mausteet. Paista 150 asteen lämpötilassa uunissa 4-6 tuntia. Tämän jälkeen ota vuoka pois uunista ja nosta lihapala leikkuulaudan tmv. päälle ja riivi kahdella haarukalla liha hötöksi. Laita lihahöttö takaisin vuokaan, missä marinadikastike on ja paista uunissa vielä tunnin verran. Ota vuoka pois uunista ja anna lihan seisoa ennen tarjoilua noin puoli tuntia, niin marinadikastike imeytyy lihaan.
Tämä nyhtöhaikku on herkullista perunoiden, juuresten, salaatin, patongin tai minkä vaan tahansa lisukkeen kanssa. Juomaksi käy kaikki!